Nu är julen på ingång med allt vad det innebär. Då företag förbereder sig för julens gåvor och avslutande evenemang, delar Skatteverket tydliga riktlinjer för företagens hantering av julgåvor och julbord.

Julgåvor till kunder
Representationsgåvor är avdragsgilla upp till 300 kr + moms, medan gåvor vid högtider som jul inte betraktas som avdragsgilla och ses som personlig generositet. Reklamgåvor, såsom artiklar med företagets logotyp, kan däremot vara avdragsgilla upp till 300 kr exklusive moms.

Julbord för kunder och samarbetspartners
Vid julbord för kunder bör man vara medveten om att det normalt inte räknas som representation om det inte finns ett omedelbart samband med en affärsförhandling. Moms kan dock lyftas på utgifter upp till 300 kr exklusive moms per person om evenemanget har en affärsmässig koppling.

Julgåvor och julbord för personalen
Skattefria julgåvor till personalen får ha ett värde upp till 500 kr inklusive moms och ska ges till samtliga anställda eller en större grupp. Vid personalfester och julbord kan avdrag göras för kringkostnader upp till 180 kr + moms per person. Högst två personalfester per år är avdragsgilla.

Genom att följa dessa riktlinjer skapar företag en festlig men skatteeffektiv jul för både personal och kunder. 

 

Mer information hittas på www.skatteverket.se.