Nu är våren på ingång och du kanske vill erbjuda cykel till sina anställda? Det finns en del att tänka på för att anställda ska kunna få ta del av skattefria cykelturer. Att kunna använda sin arbetsgivares cykel privat är en förmån som kan medföra skattepliktighet. Följ med så går vi igenom allt du behöver veta här.

 

För att en cykelförmån ska vara skattefri krävs att följande villkor är uppfyllda
  • Arbetsgivaren tillhandahåller cykeln under en begränsad period, exempelvis genom lån eller hyra.
  • Arbetsgivaren betalar direkt för kostnaden för cykeln, antingen genom köp, hyra eller leasing.
  • Förmånserbjudandet är tillgängligt för alla tillsvidareanställda på arbetsplatsen.

Det är viktigt att notera att skattefriheten inte gäller om alla anställda inte erbjuds samma förmån. Den gäller inte heller för enskilda näringsidkare eller ägare till handelsbolag om de inte har anställda. Elsparkcyklar omfattas inte heller av denna skatteförmån, liksom kringutrustning såsom hjälmar eller skor. Vi rekommenderar därför att ni har en skriven policy för att reglera vad som gäller på er arbetsplats.

 

Värdering av cykelförmånen


Vid värderingen av cykelförmånen finns inga fastställda schablonvärden. Vanligtvis används marknadspriset för att hyra eller leasa en liknande cykel som referenspunkt. Dock kan värderingen variera beroende på hur cykeln tillhandahålls och används.

 

Skattelättnad


Från och med den 1 januari 2022 har en skattelättnad trätt i kraft. Denna lättnad innebär att cyklar med ett förmånsvärde på upp till 3 000 kronor per år inte behöver inkluderas i beskattningen. Detta motsvarar ett marknadsvärde på 15 000 kronor, inklusive moms.

 

Momsredovisning


Under 2023 meddelade Skatteverket i ett ställningstagande att erbjudanden av varor eller tjänster till anställda, såsom cyklar, kan betraktas som en ekonomisk verksamhet. Detta innebär att som arbetsgivare kan det vara nödvändigt att lägga på utgående moms när de anställda nyttjar cyklarna privat. Dock gäller detta endast om de anställda betalar för förmånen. I detta scenario har arbetsgivaren också möjlighet att dra av momsen på kostnaden för cyklarna.

 

I sammanfattning innebär cykelförmåner en skatteförmån för anställda, men det är viktigt för både arbetsgivare och anställda att vara medvetna om reglerna och begränsningarna som gäller för att undvika oväntade skattekonsekvenser.

Vill du läsa med om skattefria cykelturer, samt också få exempel på hur förmånen kan se ut med vanlig cykel samt elcykel, gå då in på Cykelförmån | Skatteverket