När sommaren närmar sig planerar många företag att bjuda sina anställda på festligheter. Men vad gäller egentligen för sommarfest och gåvor? Här är en översikt av de viktigaste reglerna att känna till för att både företag och anställda ska kunna njuta av sommaren utan skattebekymmer.

 

Interna personalfester

Sommarfester för anställda är en uppskattad tradition som faller under reglerna för intern representation. Det innebär att kostnaderna måste hanteras på rätt sätt för att undvika skattetrassel.

Representationsmåltider är inte avdragsgilla men vid utgifter på upp till 300 kr per person och måltid (exklusive moms) kan momsen lyftas. För enklare förtäring och förfriskningar gäller att de är avdragsgilla med 60 kr plus moms per person. Kringkostnader är avdragsgilla upp till 180 kr plus moms per person.

Om festen äger rum på en annan ort, är både resan och övernattningen skattefria för den anställde och dennes familj. Detta gäller under förutsättning att det inte överstiger en natt och att evenemanget betraktas som personalvård.

Företag kan ha högst två personalfester per år som är avdragsgilla för enklare förtäring, kringkostnader och resekostnader. Självklart kan fler fester anordnas, men dessa blir då inte avdragsgilla. Det innebär dock normalt ingen förmånsbeskattning för personalen.

 

Sommargåvor

Att ge sommargåvor till anställda är en fin gest. Just dessa typer av gåvor är skattepliktiga för den anställde och belagda med arbetsgivaravgifter för arbetsgivaren.

Du kan läsa mer om gåvor på Skatteverkets hemsida Gåvor – Arbetsgivare | Skatteverket

 

Skapa en Trevlig Sommarupplevelse

Genom att följa dessa riktlinjer kan företag säkerställa att sommarens festligheter och gåvor till anställda blir en glädjefylld upplevelse utan oväntade skatter eller avgifter. Det handlar om att skapa minnesvärda stunder som stärker teamkänslan och visar uppskattning för de anställdas insatser under året. Så planera sommarfesten noggrant, välj uppskattade gåvor och njut av sommaren tillsammans!

 

På Skatteverket kan du läsa mer om Representation – moms och avdrag | Skatteverket.