Nu börjar det bli hög tid att fundera över möjligheten att anställa sommarjobbande barn och ungdomar under kommande sommarmånader. Det kan vara ett sätt att både hjälpa barn och ungdomar att få arbetslivserfarenhet och att täcka bemanningsbehov under sommarmånaderna. Men vilka regler gäller egentligen? Här går vi igenom allt ifrån åldersgränser till skatteregler som du som arbetsgivare behöver känna till.

 

Åldersgränser

– Barn under 13 år: Får i stort sett inte arbeta alls. Trots det kan mycket lätt och ofarligt arbete så som bärplockning eller trädgårdsarbete tillåtas inom familjen.

-Äldre barn (13-15 år): Får endast utföra lätt och ofarligt arbete som inte är fysiskt eller psykiskt tungt. De får inte heller arbeta i riskmiljöer och föräldrarna måste ge sitt godkännande till att barnet ska få arbeta.

– Ungdomar (16-17 år): Som har gått ut grundskolan och fyller minst 16 år under kalenderåret får arbeta högst 8 timmar per dag och 40 timmar per vecka under skollov. Även denna grupp får inte utföra riskfyllda arbetsuppgifter.

 

Semesterersättning och Sjuklön

Om anställningen varar högst tre månader kan arbetsgivaren avtala bort rätten till semesterledighet. Dock har den anställde fortfarande rätt till semesterersättning, vilket vanligtvis är 12% av lönen. Barn och ungdomar som sommarjobbar har också rätt till sjuklön vid sjukdom. Men om anställningstiden är kortare än en månad, gäller rätten till sjuklön först efter 14 dagars anställning.

 

Skatt och Jämkning

Om sommarjobbaren tjänar 24 238 kr eller mer under 2024 ska preliminärskatt dras enligt skattetabell. För att undvika överdriven skatt kan jämkning ansökas hos Skatteverket. Ungdomar som tjänar mindre än 24 238 kr behöver inte lämna jämkningsansökan.

 

Arbetsgivaravgifter

Arbetsgivaravgifter ska betalas om lönen blir minst 1 000kr under kalenderåret. Från och med 2024 gäller fulla arbetsgivaravgifter för alla ungdomar. Den tidigare sänkningen av arbetsgivaravgifter för 15-18 åringar slopades i januari 2024, mer info om det finns här: Arbetsgivaravgifter | Skatteverket

 

Viktigt att tänka på

Då det kan vara första gången sommarjobbaren är i kontakt med arbetslivet är det viktigt att du som arbetsgivare ger ett gott intryck och erbjuder en trygg arbetsmiljö. Det är också viktigt att sommarjobbaren får en ordentlig introduktion av sin handledare. Introduktionen bör innehålla information om arbetsuppgifterna och de potentiella risker som är förknippade med dem.

 

På Arbetsmiljöverket går det att läsa mer om vad som gäller för barn och ungdomar i arbete. Vidare finns en PDFbroschyr om ämnet ”Så får barn och ungdomar arbeta

Det går även att läsa vidare på Arbetsmiljöverket om vad som förväntas av dig som arbetsgivare. Där kan du läsa mer om Unga i arbetslivet ”Unga i arbetslivet – Arbetsmiljöverket

Vi har tidigare skrivit om liknande artiklar, dessa går att läsa om här Avanta Ekonomi