Skatteverket sänker räntan på skattekontot från och med 1 juli 2024. Basräntan sänks från 5% till 3,75%. Denna förändring påverkar räntorna på både kvarskatt och anstånd samt intäktsräntan på skattekontot, som beräknas dagligen.

 

Sänkt basränta påverkar räntorna på skattekontot

Skatteverkets beslut innebär en sänkning av både intäktsräntan och kostnadsräntan på skattekontot. Detta påverkar dem som har kvarskatt eller ansöker om anstånd med betalning av skatter och avgifter.

 

Så beräknas räntan på skattekontot

Räntan på skattekontot är uppdelad i intäktsränta och kostnadsränta. Intäktsräntan, som är skattefri, beräknas på eventuella överskott på kontot. Kostnadsräntan däremot tillkommer vid underskott och är inte avdragsgill. Räntan beräknas dag för dag baserat på det aktuella saldot på kontot och registreras en gång i månaden.

 

Nya räntesatser från 1 juli 2024

Basräntan, som styr nivån på både intäkts- och kostnadsräntan, fastställs utifrån 125% av den genomsnittliga säljräntan på sexmånaders statsskuldväxlar. Den kan dock aldrig vara lägre än 1,25%. De nya räntesatserna på skattekontot kommer att vara:

– Låg kostnadsränta: 3,75% (tidigare 5%)

– Hög kostnadsränta: 18,75% (tidigare 20%)

– Intäktsränta: 1,6875% (tidigare 2,25%)

 

Räntan kan justeras under året

Eftersom räntan på skattekontot är knuten till basräntan och påverkas av det allmänna ränteläget, kan den justeras flera gånger under året. Denna sänkning innebär att kostnaderna minskar för de som har kvarskatt eller anstånd, medan intäktsräntan som krediteras skattekontot också sjunker.

 

Mer om detta kan du läsa på Skatteverkets hemsida Ränta på skattekontot | Skatteverket