Regeringen föreslår höjd beloppsgräns för reseavdrag från 11 000 till 13 000 kronor. Förslaget, som presenteras i höstbudgeten, syftar till att justera för inflation och prisökningar och väntas träda i kraft den 1 januari 2026.

 

Regeringen aviserar i sin höstbudget ett förslag om att höja beloppsgränsen för avdrag på resor till och från arbetet. Den nuvarande gränsen på 11 000 kronor har varit oförändrad sedan 2017 och föreslås nu höjas till 13 000 kronor. Lagändringen ska enligt planen börja gälla den 1 januari 2026 och är en del av regeringens åtgärder för att justera för inflation och ökade levnadskostnader.

 

Rätten att göra avdrag för arbets- och inställelseresor gäller endast för kostnader som överstiger det fastställda beloppet, som just nu är 11 000 kronor. Beloppsgränsen har inte justerats på sju år, och regeringen menar att det nu är nödvändigt att höja den för att undvika att värdet urholkas av inflation. En höjning av gränsen bedöms även ge administrativa och förenklingsmässiga fördelar.

 

Enligt förslaget, som bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna, förväntas de höjda skatteintäkterna till följd av ändringen uppgå till 570 miljoner kronor per år från och med 2026.

 

Detta går att läsa om på Regeringskansliets hemsida Beloppsgränsen för avdrag för arbetsresor höjs – Regeringen.se